El mòdul 4 pretén aprofundir en l'aspecte més espacial de la Geografia de la població i s'endinsa de ple en la representació i interpretació cartogràfica de la població.
Després d'introduir breument la distribució de la població mundial, així com les condicions físiques i històrico-humanes que han condicionat les seves formes d'assentament, s'espera que s'entengui la diferència entre població i assentament, els tipus d'assentaments que existeixen i que coneixen algunes mesures de població en relació al territori, com ara la densitat de població. Amb tota aquesta informació disponible (població, superfície, densitat, patró d'assentaments urbans, població concentrada i dispersa...), hauríem de ser capaços de descriure de manera bastant precisa com és la distribució espacial de la població d'un determinat territori. Un cop finalitzada la part teòrica convé passar a la pràctica. Es pot realitzar una representació cartogràfica mitjançant l'ús de Sistemes d'Informació Geogràfica.
TASCA
Es realitzarà un taller sobre la representació cartogràfica de la població.
Configuram grups de treball d'entre 2 i 3 membres cadascun. Es demana a cada grup que repliqui una versió actualitzada d'un mapa de la seva elecció de la secció de població, població i societat de l'Atles Nacional d'Espanya (IGN, 2019). També es poden fer mapes que representen altres elements de la població i fins i tot representar altres regions o països si ho es vol, sempre que es trobi informació rellevant. L'Atles Nacional pot servir d'inspiració. En tot cas s'assegurarà que l'escala d'anàlisi de la població seleccionada permeti visualitzar la distribució espacial de les variables seleccionades. Hem de ser capaços de cercar la informació demogràfica i les bases cartogràfiques necessàries, realitzar les anàlisis o càlculs previs necessaris i, finalment, cartografiar les dades amb l'ús de Sistemes d'Informació Geogràfica.
Cada grup lliurarà un informe del taller que serà avaluat. L'informe ha de contenir: